Man kalder julen for hjerternes fest, men i Danmark bliver julen især bundet ind med mad. Det er alment kendt at alle tager ekstra på i December, da man spiser langt mere end man plejer.
Vil du være forberedt på, hvilke retter man skal have i løbet af December, så læs med videre her.
Det spiser vi i December
Der er mange juleretter der især hører December til; suppe er ikke en decideret juleret, men den spises oftest i de koldere måned, risengrøden er en ret du sjældent får uden for julehøjtiden.
Risengrøden er kendt fra lang tid tilbage, som det man satte ud til nisserne for, at de ikke blev sure og ødelagde ting på gården.
Clementiner og mandariner er faktisk ikke en julefrugt, men de bliver oftest solgt i Danmark op til jul, pga. Hvornår på året de er modne.
Dadler er en kendt julefrugt og appelsiner er oftest brugt til dekorationer med nelliker i.
Derudover findes der et tons af slik der er speciellavet til December i form af julemænd og juletrær og andre juleformer.
Det spiser vi til julefrokosten
Julefrokosten består både af et koldt og et varmt bord. Med forskellige retter til begge dele, men man vil oftest på det kolde bord finde brød i forskellige former, sild i diverse afarter, hønsesalat og andre smøre-salater. Skal vi kigge lidt mere på de varme retter er der oftest tale om ting til brødet, såsom; fiskefilletter, flæskesteg, varm leverpostej med bacon og champignoner. Du vil også oftest finde æg og rejer på bordet.
Efter brødbordet bliver der oftest serveret en hovedret i form af frikadeller, medisterpølse og julekål.
Har I plads til dessert efter ovenstaænde mange madder, vil man nok sige en risalamande hører sig til, men det er oftest individuelt, hvad desserten er.
Det spiser vi til juleaften
Juleaften er en af de få gange, hvor man inviterer gæster på middag uden og servere en forret.
Juleaften består oftest af 2 typer kartofler de almindelig hvide kartofler, og så brunede kartofler – som er en form for karamaliserede kartofler. De får oftest rådkål og en god sovs. Kødet er lidt forskelligt fra husstand til husstand, de mest traditionelle er flæskesteg og and, men nogen får også kalkun, medisterpølse eller gås. Hvor meget kød der laves, handler oftest om, hvor stor familien er – er I kun 3-4 stykker, er det ikke sikkert det kan svare sig og lave 2 retter.
Og til den store finale kommer selvfølgelig risalamanden med kirsebærsovs.
Orker du ikke selv og lave de danske juleklassikere?
Der er mange der elsker de danske juleklassikere, men ikke selv orker og lave alle de retter selv. Er du en af disse, så frygt ej, du kan stadig nyde godt af julens dejlige retter, ligesom der findes catering firmær til julefrokosten, er det blevet mere og mere normalt og have catering på i hverdagen også, du kan over hele Danmark let bestille en måltidskasse direkte til din dør.
En af de måltidskasseudbydere der har specialiseret sig i de danske retter, og tilpasser deres menu til højtiderne er Det Danske Madhus – så vil du gerne have en tallerken jul hjem til dig, bør du bestille en kasse fra dem (vær obs på der er forskellige menuer for hver uge, tilpasset til årstiden)